Blog

Egy új kezdet hajnalán…

Interjú Finta Csabával, a Mindennapi Kenyerem Pékség üzemeltetőjével

 

Csaba, csak úgy szárnyal a hír, hogy valami új kezdődött a gyarmati pékségben. Pár hónapja vetted át a Szent Erzsébet Pékség üzemeltetését és a változás bizony sok falut érint a környéken. Az új feladatokkal a gyerekkori álmod útjára léptél, sőt, túl vagy az első kihívásokon is. Mesélj kérlek eddigi tapasztalataidról.

Rengeteg teendőre számítottam és nem is csalódtam. Minden területen folyamatos a fejlesztés. Új, minőségi alapanyagokra váltottunk – ehhez ragaszkodtam leginkább és elmondhatom, hogy termékeink finomak lettek, hosszan frissek. Változtattunk a készítési technológiákon, amelyekben a természetes folyamatokat képviseljük. Fokozatosan újítjuk gépeinket. Mozgóboltjaink pedig már 80 településen fordulnak meg péktermékeinkkel.

Mindennapi Kenyerem. Ütős név. Már régóta ott volt a tarsolyodban?

Bizony, a pékség új neve régóta kapcsolódott a saját pékségről szőtt elképzeléseimhez. A név hűen tükrözi, hogy kenyereink mindennapi fogyasztásra hivatottak. Sőt, ez a név kötelez is minket a minőségre. Péktermékeink hosszan frissek, így minden nap része lehet az étkezéseknek, még akkor is, ha valaki nem naponta vásárol nálunk. Szeretnénk az emberek mindennapjaiban jelen lenni és úgy látjuk, ez sikerül is.

Hogy néz ki egy napod? A korai kelés a szakmád velejárója.

Valóban kora reggeltől erősítem a csapatot és a dél körüli ügyintézések után sietek is vissza, hiszen folytatódik a munka az üzemben. Legtöbbször estig megtalálható vagyok a pékségben, ráadásul a hétvégék egy részét is itt töltöm. Ez a sűrű időbeosztás most a fejlődést és az elégedett vásárlókat szolgálja – látjuk is eredményét.

Milyen változtatásokat vezettél be a pékség termékei kapcsán?

A kovászos technológia bevezetése volt az egyik legnagyobb lépés, ez egy természetes, adalékmentes technológia. Rengeteg új terméket vezettünk be, felsorolni sem lenne egyszerű. Az utóbbi hetekben például elindultak magvas termékeink: a tavaszi kenyér néven ismert világos magvas vekni, a kornspritz és a purpur kenyér. Van már korpás és teljes kiőrlésű veknink, zabos kockánk, baconnel töltött kiflink és hamarosan a virslis kifli is a polcokra kerül. A fánkok ízvilága bővül, lesz ökörszem és cukrászsütemények is elérhetőek lesznek május végétől.

Milyen további terveid vannak akár a gyarmati üzlet, akár a mozgóboltok terén?

Elsődleges célunk egy bő választék és a kiváló minőség volt – ezek terén már jó úton vagyunk.

Gyarmati üzletünk holnaptól hosszabb nyitva tartassál jelentkezik, eleget téve vásárlóink kérésének. Ezeken túl, az új logóval és arculattal kapcsolatos elemeket fokozatosan cseréljük mind az üzlet környezetében, mind a mozgóboltokon. Célunk egy egységes kép kialakítása, amihez magas színvonal párosul.

Mesélj a csapatról.  Halljuk, hogy a mozgóboltos kollégákat örömmel várják a vásárlók.   

Igen, szívderítő az a ragaszkodás, ami a mozgóboltok értékesítői és a vásárlók között alakult ki az évek során. Kollégáink már-már névről ismerik a lakosokat, figyelnek a kéréseikre, vásárlási szokásaikra. Nyugodtan mondhatom, hogy finom termékeink mellett ezek az őszinte, személyes kapcsolatok is erősítik a pékségünkbe vetett bizalmat. Az üzletben is kitűnő a csapat, vannak, akik évtizedek óta dolgoznak itt. Számítunk mindenkire, sőt, tovább bővítjük a létszámot.

Melyik péktermékek a kedvencek otthon, nálatok?

Három fiú gyermekünk van, így mondanom sem kell, hogy a péktermékek kimondottan kedveltek nálunk. Kalácsot, kenyeret mindig viszek haza, a péksüteményeket pedig változatosan fogyasztjuk, hogy a minőséget kézben tartsam. Ez a feladataim legédesebb része.

Az elmúlt években felelevenedett az otthoni kenyérsütés hagyománya. Valljuk be, ez egy szép divattá vált.

Valóban, egy gyönyörű hagyomány, amit érdemes kipróbálni. Az otthoni, vadkovászos kenyérsütés azonban meglehetősen hosszadalmas, odafigyelést igénylő folyamat, így ha erre épp nincs idő, ajánlom szeretettel pékségünket, ahol szintén kapható kovászos kenyér.

Van bármilyen rutinod a kenyér felszelése előtt?

Természetesen viszem tovább a közismert hagyományt gyerekkorom óta: a kenyér talpára keresztet rajzolok a kés hegyével. Ez is egyfajta tisztelet a mindennapi kenyerem előtt.